Enkelverzwikking

Enkelverzwikking

Enkelverzwikking behandeling in Statenkwartier

Een acute enkelverstuiking vraagt meteen aandacht vanwege de pijn en zwelling. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk te overleggen met een sportfysiotherapeut van onze praktijk in het Statenkwartier voor succesvolle behandeling of preventieve aanpak. De enkelblessure is een van de blessures die het meest voorkomt. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking of verzwikking met bandletsel als gevolg.  

Wat is een enkelverzwikking

Een verzwikking (enkeldistorsie) is een blessure waarbij het weefsel en de banden rondom de enkel worden beschadigd. Meestal worden de banden aan de buitenzijde van de enkel het zwaarst getroffen omdat de enkelverzwikking naar binnen toe het meeste voorkomt. Op het moment dat de enkel verzwikt, is het mogelijk dat er een klikkend of knappend geluid hoorbaar is. Dit geluid wordt direct opgevolgd door pijn en vaak ook zwelling aan de buitenzijde van de enkel. Er kan dan niet meer gesteund worden op de enkel en aan de buitenzijde van de enkel kan (binnen enkele dagen) blauwe verkleuring ontstaan. Er zijn ook mildere vormen van enkelverzwikkingen waarbij na de verzwikking vaak pijn tijdens het lopen en een zwelling ontstaan.

Hoe behandelen wij een enkelverzwikking?

In de eerste 1-4 dagen na de verstuiking is het verstandig om de enkel zoveel mogelijk te ontzien. Daarnaast kan door koelen en de enkel hoog houden, de zwelling afnemen. Na deze fase beginnen de banden en het weefsel zich te herstellen en kan een persoon met een kleine tot matige enkelverzwikking na 2 tot 6 weken zijn/haar (sport)activiteiten hervatten. Wanneer sprake is van een ernstige enkelverzwikking, dan zal vaak een langere revalidatie nodig zijn om optimale functie te behalen. Adequate fysiotherapie is essentieel voor deze blessure. Voornamelijk vanwege het feit dat mensen met een enkelverzwikking in het verleden een grotere kans hebben om opnieuw een verzwikking op te lopen. De enkel is door de eerdere beschadiging een zwakke plek geworden. Wij kunnen u helpen om oorzakelijke factoren te bestrijden en zowel een revalidatieprogramma als een preventie schema op te stellen. Dit verkleint de kans om opnieuw deze blessure op te lopen!

Exo-L brace is een perfecte enkelbescherming tegen een nieuwe verzwikbeweging

Jacq Fysio en Sportsrehab is een officiële scan- en aanmeetlocatie van de EXO-L enkelbrace in Den Haag. De EXO-L enkelbrace is een 3D geprinte enkelbescherming en zorgt er tijdens het dragen voor dat uw enkel de verzwikbeweging niet kan maken.

Heeft u een enkelverzwikking opgelopen? Of een andere fysieke klacht die na een rustperiode niet minder wordt? Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

Wij zijn telefonisch en via WhatsApp bereikbaar op 06 26 31 36 31 of stuur een e-mail naar info@statensport.nl

Adres:
Statensport
Frankenslag 9
2582 HB Den Haag